Program vzájemného učení pro 9. ročník
I druhá část Programu vzájemného učení na Gymnáziu J.G.Mendela v Brně, tentokrát pro vybrané žáky 9. ročníku, byla zábavná i poučná. Chemický blok byl zaměřen na přírodní látky a to především na cukry, tuky a bílkoviny. Během přednášky o cukrech se žáci dozvěděli o prvním vaření sladké šťávy z cukrové třtiny v 5. století v Indii a její formování do tvaru homole, jejíž tvar si cukr udržel po staletí, než průmyslník Jakub Kryštof Rad z Dačic v roce 1843 poprvé navrhl tvar cukrové kostky. V laboratoři pak žáci dokazovali chromatografií barevné složky chlorofylu, prověřovali jednoduché cukry v medu a limonádě a zkoumali vliv teploty a kyselin na bílkoviny. Do pivovaru Starobrno se žáci těšili nejvíc, bohužel, velká část výrobní linky byla kvůli opravám odstavena z provozu a tak jsme celý proces výroby piva sledovali jen díky přednášce našeho nadšeného průvodce. Exkurzi jsme zakončili v pivnici Starobrno, kde jsme krátce poseděli u půllitru nealko nápojů.